Det gode ved mikrogrønt er at man kan gro det på utrolig mange måder og at det samtidig er meget simpelt at dyrke. Hvis du er rigtig primitiv kan du bruge noget som køkkenrulle eller vat. Vi synes dog man får lidt bedre resultater, hvis man gør lidt mere ud af det og dyrker derfor i Coco coir og på gromåtter.
Vi vil gerne kunne gøre det 100% konsekvent hele året rundt og bruger derfor LED lys i vores produktion, men man kan også sagtens gøre det med sollys. Især om sommeren er det tæt på at være lige så godt som brugen af LED lys.
Du kan finde alle vores frø i shoppen lige her, samt vores udvalg af gromedier her.
Frø har en tendens til at være meget “forsigtige” og det giver meget god mening. Frø får nemlig kun en chance for at gro, derfor vil de gerne være sikre før de kommer ud af skallen. Når vi lægger frøene i blød, inden vi begynder at gro dem, giver vi dem bedre forudsætninger for at gro. Derfor har de tendens til at komme hurtigere ud.
Det er meget forskelligt fra frø til frø hvor lang tid de behøver at ligge i blød. Store frø har brug for længere tid i blød end små frø. De store skal nogle gange bruge helt op imod 24 timer hvor at de små tit kan nøjes med 8-12 timer. Man kan med fordel skifte vandet hos frø der skal gennemblødes mere end 12 timer, for et bedre slutresultat.
Det skal dog også nævnes at ikke alle frø behøver at gennemblødes og sjældent er en nødvendighed, dog giver det tit et bedre resultat.
Efter dine frø er blevet gennemblødt, vasker man dem gerne. Det er fordi de har lagt i det samme vand i længere tid. Doseringen er frø er meget forskellig fra frø til frø, det afhænger meget af størrelse. Du kan læse mere om dosering af de individuelle frø her. Derudover er dosering også meget individuelt, det gør ikke noget om der bliver brugt 10% mere eller mindre når man gror, og tit handler det også om hvor kompakt man gerne vil have sit mikrogrønt bliver.
Efter at du har gennemblødt dine frø eller taget dem direkte fra posen, spredes de ud på gro mediet som bruges. Du kan få lidt hjælp til dit valg af gromedie, ved at læse mere her. Herefter sprøjter man en god del vand på dem, og sørg for at alle frøene bliver våde. Når dine frø står i spiringsfasen har mange af dem generelt ikke brug for vand. Det er dog en god ide at tjekke op på dine frø engang imellem, bare lige for at se hvordan de klarer sig. De skal helst ikke tørre ud, og der kan være forskellige faktorer der kan gøre tingene anderledes hjemme hos dig.
Spiringsfasen er fasen hvor frøene ikke er i kontakt med noget lys, her skyder de for første gang op og begynder at slå rødder. Spiringsfasen er generelt på to til fire dage med undtagelse af nogle. Du kan læse mere om de individuelle frø her.
Når dit mikrogrønt kommer under lys, skal de have vand mindst en gang dagligt. Vanding af dit mikrogrønt afhænger meget af dit valg af gromedie, og hvilket frø du dyrker. Hvis du vælger at dyrke i Coco coir, vandes der til mediet er godt vådt over det hele, men ikke gennemblødt. Med Coco coir er det nok at vande en gang om dagen. Ved dyrkning i måtter, kræver det lidt mere opsyn, da de tørrer hurtigere ud. Læs mere om de forskellige gromedier her.
Hvilket frø du dyrker, har også lidt at sige, da det kan være forskelligt hvor meget vand de skal bruge. Et godt trick er at sørge for at dit medie og dine frø altid er lidt våde, men samtidig må det ikke være gennemblødt. Her kan du hjælpe dig selv ved at vælge et qromedie der passer til det du gerne vil.
Efter at dit mikrogrønt har fået lov at spire og slå rødder, skal de nu have lys. Lige efter spiringsfasen vil dit mikrogrønt have en gullig farve, da de aldrig har været udsat for lys og dermed ikke haft mulighed for at få farve. Mikrogrønt skal typisk have lys 4 til 7 dage, men igen med undtagelse af nogle som skal bruge længere. Du kan læse mere om de individuelle frø her.
Efterhånden som du ser dit mikrogrønt blive færdigt, skal du til at høste dem. Du kan læse mere om hvornår de enkelte er færdige her. Mikrogrønt er nemlig groet så tæt, at hvis de ikke bliver høstet to, tre eller fire dage efter de er færdige vil de begynde at dø og der kan komme mug eller andet i det. Du kan høste dem på mange måder, det kan både gøres med kniv, saks eller hvad man nu finder på. Du høster dem, ved at klippe eller skære i den nederste del af stilken. Man skal nemlig ikke havet frøet med. Afskåret mikrogrønt skal gerne opbevares tørt, koldt og i lukkede beholder, for at holde dem så friske som muligt.